top of page
Yazarın fotoğrafısevinc orman

Hiperrealizm ve Sürrealizmde Akıl Sağlığı: Jono Dry

Teknik olarak hiperrealizm, içerik olarak sürrealizm. Akıl sağlığı. Karakalem. Kulağa çok ilgi çekici geliyor, öyle değil mi? Hiperrealizm ve sürrealizm, ikisi bir arada. Mümkün olabilir mi? Jono Dry ile tanışmadan önce böyle bir karışımın mümkün olduğunu düşünmezdim. Çalışmalarını gördüğümde büyülenmiştim. Kelimenin tam anlamıyla. ‘Böyle olmak istiyorum.’ demiştim kendi kendime. Tabi bunun için önümde uzun bir hayat var. Yani sanırım.


*Jono Dry


32 yıllık, günümüz şartlarında kısa denilebilecek bir süreye sığmayan bir yetenek bu. Çok ciddiyim. Hiçbir sanat okuluna gitmeyerek 10 yıl boyunca kendi kendini geliştirmiş. Görülebildiği üzere bir sanatçı olabilmek için sanat okuluna gitmek şart değil:) O istek, çalışkanlık, azim varsa her türlü olur. Umudumuzu kesmeyelim!


“Ruh hastalıklarını ve metaforlarını yansıtan grafitte büyük ölçekli çizimler yapıyorum. Bu çizimlerle bir anksiyete veya depresyon durumunun nasıl görünür yapılabilir olduğunu, özellikle bu varlık durumları sözcüğünde sıklıkla anlatılmaz göründüğünde nasıl görünür yapılabilir olduğunu araştırıyorum.”



Güney Afrikalı sanatçı Jono Dry, Pretoria'da doğdu ve genç yaşamının çoğunu güzel sahil kasabası Hermanus'ta geçirdi. Halen Güney Afrika, Cape Town'da yaşıyor. Çalışmalarını genellikle kağıt veya tahta üzerinde grafit kullanılarak büyük ölçekte oluşturuyor. Bu arada bir ilginç bilgi: annesi de ressam! Aynı zamanda annesini en çok ilham aldığı sanatçılar arasında sayıyor. Diğer ilham aldığı sanatçılar arasında M.C. Escher, René Margritte ve Zdzisław Beksiński bulunuyor. 400.000’in üzerinde takipçisi olduğu YouTube kanalındaki bu videoda da belirtiyor:

Üstelik kanalında annesiyle yapmış olduğu bir röportaj dahi var! İzlerken yüzümdeki tebessüme engel olamamıştım:)



Yapılan röportajlarda belirttiği üzere çocukken arkadaşları için karikatür yaparmış. Ardından 12 yaşındayken annesinin ona gösterdiği Sarah Simblet tarafından yazılan ‘Anatomy for the Artist’ kitabıyla sanata aşık olmuş. Bir diğer deyişle çoğu insanın aksine ona çizilen yoldan değil, kendi çizdiği yoldan gitmiş. Tam bir sanatçı mizacıyla:)


*I am(2019), Bu çalışma, kişinin kendi gücüne adım atmasını, sahtekarlık sendromunun sıklıkla getirdiği utançtan kurtulmasını temsil ediyor. Ben, bu temaların daha derinlemesine araştırıldığı Discomposure çalışmasından hemen önce tamamlandı. Bu güç kutlaması, insan gücünün canlılığına odaklanır.


Hâlâ hayatı boyunca çok şey öğreneceğini ifade eden, Barnard dahil sayısız galeri tarafından yer verilen Jono Dry arkadaşlarıyla çok rekabetçi olduğunu ve birbirlerini hep daha iyisi için zorladıklarını söylüyor. Çalışmaları için doğru kağıdı bulmanın, çok koyu tonlar elde etmenin, ışığı kullanmanın karşılaştığı en büyük zorluklar olduğunu belirtiyor.


*Restraiend, I Unravel(2018), Figür aynı anda boynuzlu, bağlı ve yüzsüzdür. Kendini kurtarmak istercesine dizginlerini çekiyor, ama onları sadece etrafına daha sıkı çekiyor.


Çoğunlukla modellerle çalışıyor. Kendisini model olarak kullandığı dahi oluyor. Stüdyosunda birçok kaynak fotoğraf çektikten sonra çalışmasını kafasında planlıyor. Fotoğraf çekmesinin asıl nedeninin çizimlerindeki detayın yaratılabilecek derecede olduğunu düşünmemesinden kaynaklanıyor. Ardından ışığı daha fazla göz önünde bulundurarak model ile son fotoğraf çekimlerini yapıyor ve koyuluyor çizmeye! Başlarda sınırlı konsantrasyon kapasitesiyle sorun yaşadığını ancak sonrasında dengeli beslenme ve sporla düzelmeye çalıştığını ifade eden sanatçı ortalama bir çalışmasını yapmak 3 ayını alıyor. İki haftadan iki aya kadar çizimini planlıyor ve ardından iki ay boyunca çiziyor. Muazzam bir sabır, azim ve istek…


Çoğu insan çalışmalarının gerçekten çizildiğine inanamıyor ki başlarda buna ben de dahildim:) Bu sebepten ötürü 300.000’i aşkın takipçisi bulunan birçok sosyal medya hesabında yapım aşamasını, son halini paylaşıyor. Sosyal medyanın da getirisiyle şu anda 13 milyon dolar serveti olduğu tahmin ediliyor. Son derece mütevazi Jono Dry’ımız için benim gözümde az bile!


*Venus(2017), Diğer birkaç esere atıfta bulunan Venüs, bir kez daha suyu tasvir ediyor ve bu sefer daha yansıtıcı doğasına işaret ediyor. Suyun hayat veren gücü, iktidarda gösterilen figürü temel alan bu çalışmanın temelidir. Ortamın karanlık ve aydınlık unsurlarını vurgulayan bu çalışma, karanlık, grafit arka plandan bize doğru süzülen öznesine hürmet ediyor.


Hayatı boyunca yaratmaya devam edeceğini söyleyen sanatçımızın birçok planı bulunuyor ancak en iyisinin akışına bırakmak olduğunu savunuyor. Bu ve benzeri görüşlerini dile getirdiği ilk röportajını okumanız adına ekliyorum:

https://www.cultureofcreatives.com/interviews/jono-dry-artist


*Ouroboros(2015)


İpuçları vermekten ve beceri paylaşımından gerçekten zevk aldığını ve bir sanatçılar topluluğunun parçası olmayı gerçekten memnuniyet verici bulduğunu söyleyen Jono Dry’ın Patreon'da YouTube'da yayınlamadığı videoları yayınladığı, ayrıca referans resimler, araçlar, sahne arkası ve daha fazlasını paylaştığı bir üyelik programı bulunuyor. İlgilenenler için duyurulur!

Çalışmalarının hepsini ise buradan görebilirsiniz:

https://www.jonodryart.com/work


Websitesinde https://www.jonodryart.com/about geçtiği üzere çalışmaları, benliğe dair samimi kavramları, kişinin içsel diyaloglarını ve genellikle yanıltıcı olan "headspace" kavramını keşfeder. Tüm çalışmalarının ortak noktası, siyaha karşı tek başına duran figürlerini çevreleyen boş karanlıktır. Mitolojiden referans alan sanatçı izleyicide anlık bir tanıma uyandırmak için arketiplerin görüntülerini kullanan yinelenen temalar, belirsiz sembolizmle, bir fantezi keşfi ve rüya-uzay fikirleriyle oynuyor. Bana en ilham veren sanatçılardan biri olmasının sadece bir nedeni:)


*Rational Animal(2013)


Sanata beslediği tutku kadar öğrendiği bilgileri paylaşmayı kendine tutku edinen Jono Dry’ın başta YouTube olmak üzere çeşitli sosyal medya hesaplarında daha önce de belirttiğim üzere çalışmalarının yapım aşamasını paylaşır. Kendisine aşağıda belirttiğim sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz!


https://twitter.com/jonodry

(082) 504 4201


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page